La Ribera, traditioneel Barcelona

winkel gids

La Ribera, traditioneel Barcelona

De barria la Ribera ligt tussen de Via Laietana en de Passeig Picasso en wordt in feite samengesteld uit een aantal kleinere districten: Sant Pere, Sant Agusti, Sant Cugat, Santa Caterina, La Ribera and Borne. Het is onderdeel van Ciutat Vella (de oude stad) van Barcelona, het oorspronkelijke centrum.

Buitengebied

Dit gebied groeide in het verleden als een vissersgemeenschap buiten de stad. La Ribeira lag tegen de haven aan. De Passeig del Born en de Montcalda waren de buurten voor de aristocratie. In de 13e eeuw werd dit gebied deel van de stad nadat nieuwe stadswallen om deze wijken waren gelegd. De stad lijkt een beetje van het oude stadscentrum te zijn afgesneden door de aanleg van de Via Laietana in de 20e eeuw als verbindingsweg van El Ensanche met de haven.

Bezienswaardigheden La Ribera

La Ribera ligt dan wel minder centraal en is minder bekend, het is wel het meest typische en traditionele deel van Barcelona met veel hotels.
In het bovenste deel van de Ribera – het district van Sant Pere is textielhandel nog een van de belangrijkste zakelijke activiteiten. Dat is goed te zien in de Carrer Alt de Sant Pere waar een concentratie aan groothandelaars in textiel is te vinden. Aan het eind van de straat staat de Sant Pere kerk uit de 10e eeuw.

Aan het begin van de Carrer Alt de Sant Pere staat het Palau de la Musica Catalana (Palace of Catalan Music), een werk van de architect Lluis Domenich i Montaner in 1908, en oorspronkelijk gebouwd voor het koor Orfeo Catalá. Het is een van de hoogtepunten uit de architectonische werken van de Modernisten. Samen met het Liceu aan de Ramblas is het een bewijs van de passie van Barcelona voor klassieke muziek.

Heel karakteristiek is ook het Sant Augsti district (Plaça de Sant Agustí en omgeving) dat met de traditionele huizen, oude ambachten en traditionele manier van leven laat zien hoe het leven in Barcelona vroeger geweest zou zijn. De omgeving van de Santa Caterina markt is het meest levendig. Vooral in de ochtend wordt de markt het meest bezocht.

Picassos invloeden

Princesa carrer, scheidt de bovenliggende buurten van de La Ribera. Deze straat is vol met winkeltjes die vooral in de 20e eeuw zijn ontstaan. De straat is ook verbonden aan de belangrijkste verzamelaar en promotor van het Modernisme: Santiago Rusiñol
De Passeig del Born en Moncada Carrer met de aristocratische woningen dateren van de 14e en 18e eeuw. Deze straat heft de grootste concentratie van cultuur en kunst van de stad, vooral nu in de laatste decennia de meeste paleizen zijn gerestaureerd en als museum zijn ingericht.

Picasso museum

De eerste drie paleizen herbergen het Picassomuseum (het meest bezochte museum in Barcelona). In de andere paleizen in dezelfde straat kunnen we het Museo Rocamora de la Indumentaria (Kostuum Museum), de Galeria Maeght, de Omnium Cultural Institution en enkele andere culturele centra vinden. Montcada carrer mondt uit in de Passeig del Born die eeuwenlang een van de fraaiste pleinen en lanen van Barcelona is geweest.
In de 14e eeuw werden hier toernooien, kermissen en allerlei andere feesten georganiseerd. Dit gebeurde tot ver in de 19e eeuw.

La Ribera steeds meer in trek

De laatste jaren maakt Borne een snelle ontwikkeling door van uitgaan- en shoppinggebied met talrijke restaurants, bars, trendy art galerieën en shops. Aan de andere kant van de Passeig del Born staat de beroemde kerk van Santa Maria del Mar, gebouwd in de 14e eeuw. Ze wordt gezien als de fraaiste gotische kerk van Barcelona.